Tulpenvelden fotograferen, waar, wanneer, en hoe!

Tulpenvelden fotograferen, waar, wanneer, en hoe!

Als fotograaf die vooral in de studio werkt, is het fotograferen van landschappen en natuur een grote uitdaging. Maar als in April, de tulpenvelden in bloei staan wordt ik altijd geprikkeld om op pad te gaan.

Wanneer kun je het beste op zoek gaan naar de bloemenvelden?

Foto van tulpenvelden in bloei
Tulpenvelden aan de Veenenburglaan in Hillegom

De grootste bloementuin van Nederland, de Keukenhof is maar twee maanden in het jaar open, dit komt omdat de bloemen maar een hele korte periode op zijn mooist zijn.

Als je de tulpenvelden wilt fotograferen terwijl ze vol in bloei staan, dan is midden april de perfecte tijd. Aan het begin van de maand, komen de bloemen al uit, maar zitten veel van de knoppen nog dicht.

Aan het einde van de maand wordt er begonnen met het koppen van de bloemen, dan wordt de bloem van de stengel af gehaald, en staan er alleen nog maar stengels overeind. Zodat ze later in het jaar uit de grond gehaald kunnen worden.

Waar kun je de mooiste tulpenvelden fotograferen?

Mijn kantoor ligt in Roelofarendsveen, een echt tulpen dorp. Hier staan de tulpen vooral in de kassen, maar op nog geen kwartier afstand, rijd ik de bloemenvelden in.

Paarse tulpen in de Zilk
Tulpen Zilkerbinnenweg, De Zilk

Hieronder zie je een aantal van de locaties waar ik langs ga. Midden april ben je verzekerd van prachtige velden om foto’s te maken.

  • Teylingen – ‘s Gravendamseweg
  • Noordwijkerhout – Herenweg, Westeinde, Oosterduinen, Delfweg
  • De Zilk – Zilkerbinnenweg, Zilkerduinweg
  • Hillegom – Veenenburgerlaan, Zuider Leidsevaart , Derde Loosterweg, Noorder Leidsevaart
  • Lisse – Zwartelaan, Essenlaan, Loosterweg-Zuid en Herenweg

Neem voor meer informatie eens een kijkje op de website van de bollenstreek, en met name de bloemenradar.

Tips voor het fotograferen van de tulpenvelden

De bloemenvelden zijn prachtig. Als fotograaf word je door de kleuren overdonderd en begin je al snel, lukraak te fotograferen. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar je komt thuis met betere resultaten als je fotografeert met een doel.

Zonsopgang of Zonsondergang

Een foto van de velden in een prachtige rode gloed met zonsondergang is een foto die we allemaal graag zouden willen maken. Maar tenzij je geluk hebt met het weer, of regelmatig op pad kunt gaan, zul je op een andere manier spanning of dynamiek moeten brengen in je foto’s.

Lijnenspel

Gele tulpenvelden in NoordwijkerhoutEen van de manieren om je foto’s te verbeteren is door op zoek te gaan naar mooi lijnenspel en kleurcontrast. De velden worden door paden gescheiden, en deze lijnen kunnen er voor zorgen dat je de ogen van de kijker naar een bepaald doel leid. Zo kun je gebruik maken van extreme symmetrie, of de lijnen juist schuin naar een hoek laten toelopen.

Een ander perspectief

Zoek een hoger of juist lager perspectief. Je kunt een keukentrapje meenemen, of op de grond gaan liggen. Ik verzeker je dat de de bloemenvelden er dan heel anders uitzien, en je bijzonder foto’s kunt maken.

Detail/macro opnames

Tulpen vanaf een laag perspectief
Tulpen vanuit een laag perspectief

Het liefste wil je natuurlijk zoveel mogelijk van die prachtige bloemen op de foto zetten. Maar neem ook eens een zoom of macro lens mee. Soms staat er tussen een bepaalde kleur tulpen, een verdwaalde tulp van een andere kleur. Of steekt er een bloem hoger uit dan de rest.

Neem een model mee

Meisje in de tulpenvelden
Neem een model mee

Als je net als ik, niet heel erg bedreven bent in het fotograferen van landschappen kun je natuurlijk ook gewoon je vriendin, schoonmoeder, hond, of kind meenemen. Laat ze iets kleurrijks aantrekken, en leg ze vast in een zee van bloemen.

 

Wat moet je niet doen

Om te zorgen dat we als fotografen nog lang kunnen genieten van de bloemenvelden is het slim om je aan de volgende regels te houden.

Loop over de paden en het gras, maar niet tussen de tulpen door. Onbedoeld, beschadig je toch de bloemen, en hier zijn de kwekers niet blij mee.

Close up van TulpPluk geen bloemen. Er fietsen iedere week honderden toeristen door de bollenstreek, en vaak zie ik ze toch een bloem plukken. Als iedereen dat zou doen, blijft er geen bloem meer over! Doe het dus niet.

Fotografeer op normale uren. Wil je vroeg in de ochtend, of juist ‘s nachts foto’s maken, zorg dan dat je de kweker om toestemming vraagt.

Parkeer niet in een inrit of op iemands erf, maar zoek een plekje langs de weg of op een vrije parkeerplaats in de buurt.

Als je deze regels volgt vinden de meeste kwekers het prima als je foto’s komt maken. Als er toch een kweker komt, verontschuldig je jezelf vriendelijk en vertrek je. Het is hun terrein en de bloemen zijn hun inkomsten.

Heb je ook een tip, of mooie foto gemaakt van bloemenvelden? Laat het mij dan weten op facebook, dan deel ik je bericht graag.

Veel fotografie plezier!


Leave a Reply