Productfotografie lichttechniek: Rim Lighting

Productfotografie lichttechniek: Rim Lighting

X-box controller productfoto rim light edge mask onbewerkt
Onbewerkte versie

Het fotograferen van producten is een uitdaging. Goede productfotografen zien een voorwerpen, en kunnen zich direct voorstellen welke lichttechnieken hier goed op toe te passen zijn. Deze technieken zijn de gereedschappen voor de fotograaf.

En in deze serie laat ik verschillende technieken zien. Licht kan ontzettend ingewikkeld zijn. Door het schrijven van deze artikelen, leer ik zelf het zelf ook beter te begrijpen. Stel dus gerust vragen, en geef commentaar. Dan boeken wij samen vooruitgang.

 

Een edge mask voor je softbox

Productfotografie edge mask rim light x-box 360 controller rand van licht
Bewerkte versie. Een tweede foto, met langere sluitertijd en licht aan, over de andere foto heen gelegd.

Rim Lighting is het creëren van een rand van licht om je voorwerp heen. Bij portretten bedoelt men vaak het randje van licht dat om het haar en de schouders van het model valt. Hierdoor komt je model los van de achtergrond, en krijg je meer diepte.

Deze techniek is ook goed voor productfotografie te gebruiken. Zeker wanneer je tegen een donkere achtergrond fotografeert. Hiervoor moeten we wel eerst een klein beetje knutselen.

Knip een zwart stuk karton uit die ongeveer 80% van je softbox beslaat. Deze plak je met schilderstape vast op het doek van de softbox. Dit zwarte stuk karton is de ‘edge mask’, en de rand van licht die nu uit de softbox komt zorgt voor het rand van licht om je voorwerp.

Het zwarte stuk karton fungeert tegelijk als achtergrond voor je voorwerp. Je wilt zorgen dat er van alle kanten licht komt, dus je zult je voorwerp op een dun platformpje moeten neerzetten, of moeten ophangen met bijvoorbeeld visdraad.

Tip: Gebruik je Broncolor producten? Dan heb je geluk. Sinds 2016 produceren ze voor hun softboxen edge masks die je gewoon met klitteband op je softbox vastmaakt.

Lensflare voorkomen

softbox-edgemask
Softbox met edge mask

Als studiofotograaf weet je waarschijnlijk wel dat wanneer de lichtbron in je beeld te zien is, je dan te maken kan krijgen met lens flares of licht lekken. Meestal dek je deze bronnen dan af met vlaggen, platen piepschuim of stukken karton.

In dit geval kan dat ook, maar het is makkelijker om een stuk karton te nemen, waar je een rechthoekig gat in knipt. Deze zet je dan voor je camera. Je zorgt dan dat het karton de rand van licht van de softbox afdekt, maar het voorwerp niet.

Een dunne of brede rand van licht

Je product hangt of staat klaar, je edge mask zit vast getaped, en je hebt een raampje van karton voor je camera staan. Nu kun je aan de slag.

Het licht van de softbox probeert om je product heen te komen. Wanneer je voorwerp verder van je softbox af staat, kan het licht dat steeds minder goed. Dit zorgt ervoor dat je de dikte van de rand van licht om je product kunt beïnvloeden.

Wanneer je product dicht bij de softbox staat, heb je een bredere rand van licht, die zachter afloopt naar het midden toe. Hoe verder je product, hoe scherper en dunner de rand wordt.

Invullicht op je product

jack daniels licht rim light bewerkt
Bewerkt, platform weggepoetst. Achtergrond donkerder gemaakt.

Als je nu een foto maakt zie je alleen een rand van licht, verder is je product als het goed is donker. Dit kan heel mooi zijn, bijvoorbeeld wanneer er een nieuw product uitkomt, waar je alleen een tipje van de sluier wilt laten zien. Of wanneer de vorm al genoeg over het product verteld. Maar vaak wil je ook iets van het product zelf zien.

Als je er een licht bij plaatst, is het belangrijk dat je er voor zorgt dat het licht alleen het product beschijnt en niet de achtergrond. Tenzij je een verloop van licht wilt natuurlijk. Je kunt zorgen dat je de achtergrond afdekt door platen piepschuim of karton heel precies naast de lamp neer te zetten,. Of door gebruik te maken van accessoires zoals een fijne honingraat of snoot.

Je kunt ook gebruik maken van het bestaande licht door reflectieschermen of witte stukken karton te gebruiken. Dat heb ik ook gedaan voor de voorbeeldfoto’s die je hier ziet. De schermen staan op een hoek van 45 graden op de softbox gericht, zodat het licht niet op de achtergrond valt.

Door te experimenteren leer je

Productfotografie keune haargel rim light rand licht edge mask
Bewerkt. Visdraad weggepoetst. Reflectiescherm als invullicht.

Productfotografie kan heel lastig zijn. Wat ik zelf heb gemerkt, is dat ik aan het begin totaal niet wist wat ik deed, en af en toe wat geluk had met mijn opstelling. Door veel te experimenteren ben ik licht steeds beter gaan begrijpen. Volg online een cursus of bekijk gratis youtube video’s, doe deze na in je studio en je zult merken dat je er steeds handiger in wordt.

Heb je vragen? Stuur gerust een bericht. Heb je zelf mooie productfoto’s met rim lighting gemaakt? Dan deel ik deze graag voor je op mijn facebook.

Veel fotografie plezier!


Leave a Reply