Amsterdamse Waterleidingduinen 5 Tips voor Fotografen

Amsterdamse Waterleidingduinen 5 Tips voor Fotografen

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn een paradijs voor fotografen. Prachtige landschappen waar je van de paden af mag. Dieren zoals vossen, ijsvogels, en damherten.

Ik geef je vijf tips, voor als je er gaat fotograferen.

1. Ga met zonsopgang

Waterleidingduinen in de Ochtend
Bij zonsopgang is het heerlijk rustig

We weten allemaal dat je met zonsopgang en zonsondergang prachtig licht hebt. Maar er is nog een reden om in de vroege ochtend naar de waterleidingduinen toe te gaan. Het is er dan namelijk een stuk rustiger dan met zonsondergang.

Wanneer je in de vroege ochtend aankomt is het heerlijk rustig. Soms kom je één of twee andere fotografen tegen die ook besloten hebben om vroeg hun bed uit te komen.

Vanaf een uur of negen komen de eerste hardlopers en wandelaars. De damherten zijn aardig aan hen gewend, maar veel andere dieren blijven dan uit de buurt.

Een uur later komen de eerste gezinnetjes. Dan is het echt met de rust gedaan, en moet je een flink stuk van het pad af om de ‘echte’ wilde dieren te fotograferen.

2. Statief of licht bepakt?

Fotograaf Jan Loos bij de Amsterdamse Waterleidingduinen
Jan Loos in actie

Zorg dat je een doel voor ogen hebt. Wanneer je met vrienden gaat, en het gebied wilt verkennen, zou ik geen statief mee nemen. Je moet er namelijk nogal een stuk mee rondsjouwen.

Voor het fotograferen van landschappen kun je zonder statief ook prachtige foto’s maken. Maar als je een langere sluitertijd wilt om het water spiegel strak te krijgen, en de wolken mooi melkachtig, dan kun je niet zonder statief.

Dieren fotograferen kan prima zonder statief met een lichte telelens. Maar als je een zware lens hebt zoals een grote 400mm is het verstandig om een statief mee te nemen, of liever nog een monopod, zo een statief met één poot.

3. Wees onopvallend

Ochtend in de Amsterdamse Waterleidingduinen
De duinen zijn prachtig bij zonsopgang

De beste manier om de mooiste foto’s van dieren te maken in de Amsterdamse Waterleidingduinen is door in je eentje te gaan. Toch is het ontzettend leuk om je fotografie plezier met iemand te delen. Dus wanneer je besluit met zijn tweeën te gaan, zorg dan dat je zo geruisloos mogelijk bent.

 

Trek geen felle kleuren kleding aan. Je hoeft niet persé in camouflage, maar zorg ervoor dat je er niet teveel uitspringt. Dat schrikt de dieren af.

Veel camera’s hebben een stille stand. Dan hoor je geen piepje wanneer de camera zich scherpstelt, en is hij nog iets geruislozer.

4. Damherten fotograferen

Amsterdamse Waterleidingduinen Damhert in Ochtendlicht
Een damhert in de vroege ochtend

Bij de waterleidingduinen struikel je bijna over de damherten. Het is dan ook niet moeilijk om er eentje op de foto te zetten. Lastiger is om er een bijzonder plaatje van te maken.

Je kunt dan ook het beste langs de damherten lopen, en ervan genieten zonder foto’s te maken, totdat je echt een bijzondere situatie vindt, een mooie lichtval of bijzonder gedrag.

De damherten planten zich in het najaar voort. Van half oktober tot half november is het damhertenbronst. Dan vechten de mannetjes met elkaar met hun prachtige geweien om indruk te maken op de vrouwtjes. Ze maken bijzondere geluiden, en sloven zich erg uit. Een fantastische tijd voor de fotograaf.

5. Vossen fotograferen

Kaart van Amsterdamse Waterleidingduinen, waar zitten de vossen?
Route vanaf ‘t Panneland naar de vossen

Het vinden van de vossen is iets moeilijker dan het fotograferen van de damherten. Ik ben al een aantal keer bij de waterleidingduinen geweest, en heb meerdere vossen gezien, toch is het mij nog niet gelukt om hier een mooie foto van te maken. Van collega fotografen weet ik dat het wel heel goed mogelijk is.

De meeste vossen zijn te vinden rond de Duizendmeterweg. Dit is zo een drie kwartier (3,5 km) lopen vanaf de ingang bij Zandvoort en Boshut ‘t Panneland in Vogelenzang. Een flinke wandeling dus. Zeker wanneer je onderweg nog afgeleid wordt om mooie foto’s te maken van al het pracht en praal om je heen.

Volgens een collega fotograaf komen de vossen vooral te voorschijn wanneer er iets lekkers te vinden is. Ik weet dat er fotografen zijn die hondenbrokjes meenemen om de vossen te lokken, maar het beheer van de Waterleidingduinen heeft aangegeven dat je de vossen niet mag voeren.

Bezoekersinformatie:

Fotograaf Jan en Hendrik na een geslaagde dag bij de Amsterdamse Waterleidingduinen
Fotograaf Jan en Hendrik. Foto door: Korsjan Punt
  • Een dagkaart kost € 1,50
  • Een parkeerkaart kost € 2,00
  • Toegang tot het terrein van zonsopgang tot zonsondergang.
  • Verboden voor honden en fietsen
  • Je mag ook van de paden af wandelen

Deze inkomsten worden gebruikt voor het beheer van het terrein.

Meer informatie op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen.


Leave a Reply