10 Plekken in Leiden die je als fotograaf niet mag missen

10 Plekken in Leiden die je als fotograaf niet mag missen

Wanneer je als fotograaf in Leiden komt, gaat er een wereld voor je open. De prachtige oude binnenstad is enorm fotogeniek. Hier een overzicht van 10 plekken die je als fotograaf echt niet mag missen!

Ben je op zoek naar een fotograaf in de omgeving van Leiden? Neem dan contact met mij op.

1. Molen de Valk

Molen de Valk Leiden. Gefotografeerd vanaf de Rijnsburgerbrug
Molen de Valk Leiden. Gefotografeerd vanaf de Rijnsburgerbrug

Je kunt er niet omheen. Wanneer je vanaf het station richting het centrum van de stad loopt, zie je hem van verre al staan. De 18e eeuwse molen de Valk is een Gemeentelijk Museum.

Je kunt de molen mooi op de foto zetten vanaf de Rijnsburgerbrug (bij Museum Volkenkunde), of vanaf de Nieuwe Beestenmarkt.

2. Rembrandtsbrug en Molen de Put

Rembrandtsbrug en Molen de Put richting het Galgenwater in Leiden
Rembrandtsbrug en Molen de Put richting het Galgenwater in Leiden

Vanaf  Kort Rapenburg heb je een mooi uitzicht richting de Rembrandtsbrug en Molen de Put. Er liggen vaak mooie oude boten die een mooi sfeerbeeld geven. Dit in combinatie met de gereconstrueerde Molen de Put, geeft je het gevoel als of je terug in de tijd bent gegaan.

Vergeet niet even langs de oude haven, en het geboortehuis van Rembrandt van Rijn te lopen aan de Weddesteeg.

3. Hooglandse Kerk

Hooglandse Kerk in Leiden gezien vanaf de muur van de Burcht
Hooglandse Kerk in Leiden gezien vanaf de muur van de Burcht

Vanaf de muur van de Burcht heb je een mooi uitzicht over de stad. Maar ik kijk daar het liefste richting de Hooglandse Kerk. De groene bladeren die tussen de oude daken uitkomen, maken het helemaal af.

Tip: Ik kan met mijn 2.02 meter, net boven de kantelen van de Burcht uit kijken, maar voor veel fotografen is het handig om een lange monopod of statief mee te nemen. Of misschien een krukje?

4. De Burcht

De Burcht in Leiden
De Burcht in Leiden

Dit oude fort in het centrum van Leiden zit een beetje verstopt. Maar zorg dat je er langs bent geweest, want naast dat het een mooi gebouw is, heeft het ook een geweldig uitzicht.

Het is mij nog niet gelukt om De Burcht vast te leggen zoals ik graag zou willen. Maar ik ga er altijd even langs. Het is heerlijk om daar een rondje te lopen.

Tip: Het hek van de Burcht is open van 8:00 tot 22:00. Soms lijkt de grote deur van de Burcht dicht te zitten, maar meestal is hij dan dichtgewaaid en klemt hij een beetje. Als een duwtje niet werkt, vraag dan even na bij het Koetshuis waarom de deur dicht zit.

5. Rapenburg

De Rapenburg gracht in Leiden. Met het torentje van de Universiteit op de achtergrond.
De Rapenburg gracht in Leiden. Met het torentje van de Universiteit op de achtergrond.

Misschien wel de mooiste gracht van Nederland. Wanneer je hier loopt kun je de oude koetsen die hier vroeger reden bijna weer horen. Prachtige monumentale panden, en mooie bruggen.

Aan de Rapenburg vind je het Academiegebouw van de Universiteit Leiden, herkenbaar aan het torentje. Ook is de Hortus Botanicus Leiden en het Rijksmuseum van Oudheden aan deze gracht gelegen. Allemaal hele mooie plekken om eens met je foto camera langs te gaan.

6. De Pieterskerk

Pieterskerk in Leiden. Doorkijkje.
Pieterskerk in Leiden.

De Pieterskerk heeft een rijke geschiedenis. De sleutels van de stad Leiden zijn te danken aan de beschermheilige Sint Pieter, die de sleutels tot de poorten van de hemel heeft.

Het fotograferen van de Pieterskerk is wel iets lastiger dan Hooglandsekerk. Het gebouw is groot, en het pleintje voor de kerk, redelijk klein. Daarom is het verstandig om een groothoeklens mee te nemen.

De groote deuren van de Pieterskerk zitten meestal dicht. Maar je kunt ook naar binnen, dit doe je via het Pieterskerkcafé aan de zijkant van het gebouw. Fotografeer wel met respect en in stilte.

7. De Morspoort

De Morspoort of Morschpoort van Leiden
De Morspoort of Morschpoort van Leiden

Van de oude stadsmuur is weinig meer over.  Toch zijn er nog een aantal plekken waar je langs kunt gaan om de oude verdediging van Leiden vast te leggen. Éen van deze plekken is de Morspoort.

De westerlijke stadspoort van Leiden komt uit de 17e eeuw. Naast de poort is ook een mooie oude Nederlandse brug te vinden, de Morspoortbrug.

Behalven de Morspoort zijn er nog twee andere plekjes waar je foto’s kunt maken van de oude verdediging van Leiden. De Zijlpoort en het Kruithuisje.

8. Het Stadhuis

Stadhuis Leiden. De gevel wordt veel gebruikt voor bruidsreportages.
Stadhuis Leiden. De gevel wordt veel gebruikt voor bruidsreportages.

De grote deur met de twee mooie trappen is een favoriete plek voor veel bruidsfotografen. Het is een plek waarvan de symmetrie uitnodigd tot een creatieve foto.

Van het interieur is helaas weinig historisch meer over. Op 12 februari 1929 was er een brand die door de strenge vorst niet gedoofd kon worden.

Tot voor kort kon je dichtbij het stadhuis, naar het balkon van de voormalig V&D om een mooi uitzicht te krijgen van de stad. Ik weet niet of dit met de nieuwe huurder van het pand ook nog mogelijk is, maar het is het proberen waard.

9. Boter- en Vismarkt

Kerstmarkt in Leiden aan de Boter en Vismarkt. Genomen vanaf de Koornbrug.
Kerstmarkt in Leiden aan de Boter en Vismarkt. Genomen vanaf de Koornbrug.

Aan de Nieuwe Rijn liggen de Botermarkt en Vismarkt. De terrasjes aan de monumentale panden zijn erg prettig om naar te kijken. Ook ligt hier de Koornbrug. Deze 17e eeuwse brug werdt vroeger gebruikt voor de koren handel. Een bijzonder bouwwerk.

Tip: Leiden is een prachtige stad om avond/nacht foto’s te maken. Neem je statief en afstandsbediening mee voor sfeervolle plaatjes.

10. Beschuitsteeg

Leiden Beschuitsteeg en Leiden American Pilgrim Museum
Leiden Beschuitsteeg en Leiden American Pilgrim Museum

Naast de Hooglandse kerk ligt de beschuitsteeg. In dit steegje lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Het steegje is van zichzelf al fotogeniek, maar het is ook een mooie plek om een thema fotoshoot te doen met een model.

In dit steegje ligt ook het Leiden American Pilgrim Museum. Dit museum is niet iedere dag open, dus bekijk de website om te zorgen dat je niet voor gesloten deuren staat.

3 oktober, Leids ontzet!

De taptoe tijdens het Leids Ontzet op 3 oktober.
De taptoe tijdens het Leids Ontzet op 3 oktober.

Ok, het is niet echt een locatie, maar de stad is prachtig op 3 oktober. Als fotograaf kun je op deze dag je lol op. De taptoe optocht, muziek, ambachten, en historische kermis. Hou je van foto’s maken en heb je zin in een feestje, kom dan naar Leids Ontzet.


Dit was een overzicht van mijn favoriete plekjes om te fotograferen in Leiden. Heb ik jouw favoriete plek gemist in dit overzicht? Plaats dan een bericht op mijn facebook pagina.


Leave a Reply